top of page
  • Szerző képeAlbert Mona

Tudtad, mit néznek meg leginkább rajtad beszélgetés közben?

Ezért kifejezetten fontos, hogy a szemkörnyék, a szempilla és szemöldök legyen a legkifejezőbb és legápoltabb terület a testeden. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy a viselkedés elemzési kutatások szerint beszélgetés közben hová szegeződik a partnered figyelme.


Az emberi nonverbális kommunikáció legfontosabb építőköve már a születést követően a szemkontaktus, így számos kutatás vette már előtérbe, hogy mélyebben megérthessük az emberek közötti kölcsönhatásokat. Többek közt a kommunikációs tudományok, szociálpszichológia, pszihiátria áll ezen kutatások középpontjában, a mérésre pedig számos technika rendelkezésre áll már.
 

A szemkontaktus alapvető eleme a szociális interakciónak és nonverbális kommunikációnak a születéstől egészen a felnőttlét és az öntudat végéig. A szemkontaktus fontos indikátora az egészséges anya és gyermeke közötti köteléknek a korai években, de pszichiátriai rendellenességek felismerésében is stratégiai szerepet kap. Mindeközben az emberek közti kapcsolatépítés alapköve. Nem meglepő, hogy a szemkontaktus számos tudományágban, például a kommunikációtudományokban, a szociálpszichológiában és a pszichiátriában is kutatások középpontjában áll.


A kutatások eredményét használják is ezeken a területeken, ahogy az üzletben, a csábításban is, de öntudatlan formában még a bevásárlásban is jelen van: az emberi interakciók elsöprő részében (átlagosan 40-60%) a tekintet a szemre, szemkörnyékre szegeződik. A fennmaradó 40-60%-on osztozik minden más terület és a külvilág is. Persze lehetnek befolyásoló tényezők, mint szemből világító fény, mélyen kivágott dekoltázs, vagy egy hatalmas gyulladt pattanás. Jól mutatja az is, mennyire zavarba jövünk/jöhetünk, ha valakinek nem látjuk a tekintetét beszélgetés közben.A szemkontaktus hatása a kommunikációban

A szavaknak időbe telhet, amíg a lényegre térnek, ezzel szemben a szemed gyorsan megmutatja, mire gondolsz. A szemkontaktus megadhatja a megfelelő hangnemet, azt is felfedheti, hogyan érzel. Hogyan akarsz a másik félre hatni és milyen hatást szeretnél gyakorolni rajta? Mint egy megbízható szakértő? Vagy egy vezető, aki többet vár el a csapatától? Talán békülékenységet esetleg magabiztosságot, vagy tiszteletet szeretnél sugározni a szemeddel.


Mindezek az értékek egy szempillantás alatt közvetíthetők, attól függően, hogy hogyan nézünk (vagy nem nézünk) valakire. A szemkontaktus leginkább három dologtól függ: a tekinteted időtartamától, attól, hogy hogyan nézel félre és hogy mit árul el a tekinteted arról, hogy mit érzel valójában.


A szemkontaktus fenntartása az erő jele, így az időnkénti félrenézés békülékeny tartást sugall. Ez arra ösztönzi a másik személyt, hogy ugyanezt tegye - megmutatva neki, hogy nem kell állandó tekintetével díszelegnie. Az időnkénti félrenézés egészséges erőviszonyokat jelez a beszélgetésben. Egy nehéz beszélgetésben az egyik személy úgy tarthatja a hatalmat, hogy szándékosan nem néz el (szinte bámul), miközben beszél.


Az is fontos, hogy hogyan nézel félre. Egy rövid oldalpillantás azt sugallja, hogy összeszeded a gondolataidat, ha folyamatosan a lábadat nézed, azt érezteti, hogy van valami rejtegetnivalód.

Akár beszélsz, akár hallgatsz, a túl hosszú ideig tartó félrenézés arra utal, hogy a tekinteted - és a figyelmed - valami (vagy valaki) másra terelődött. Figyeld meg, hogyan reagál a másik személy arra, amit mondasz.


"A szem a lélek tükre"

A szemed elárulhat téged. Nem sokat tehetsz azért, hogy a szemedben ne látszódjon a feszültség, az idegesség vagy az izgalom. Ahelyett, hogy elfordítanád a tekinteted, jobb, ha felismered, hogy mit érzel, és talán valami objektívebb dologra koncentrálsz - például gondolj arra, hogy mit szeretnél mondani a következő mondatoddal.


Ahogyan a beszéd során is elengedhetetlen a szemkontaktus kezelése, úgy a hallgatásnak is kulcsfontosságú része. A szemmel való hallgatás alulértékelt képesség. Lehet, hogy nem veszed észre a szemedbe kúszó unalmat, de a másik fél igen. Ha meg akarod tartani a bizalmát, fontos, hogy megmutasd, hogy a figyelmedet is fenntartod.


"Osztott figyelem"

A kutatások azt mutatják, hogy a szemkontaktus rendkívül alapvető fontosságú a kommunikációban. A szem fehérje - a "sclera" - ritka az állatok között, és egyedülálló a főemlősöknél található meg. Lehetővé teszi számunkra, hogy értékeljük a ki nem mondott üzeneteket. Robin Dunbar, a Liverpooli Egyetem evolúciós pszichológia professzora szerint "mások tekintetét tanulmányozzuk, hogy felmérjük, hazudnak-e vagy például viccelnek-e". A kutatások szerint az agy érzelmeket és viselkedést támogató struktúrái tartalmaznak "tükörneuronokat", olyan sejteket, amelyek arra ösztönöznek minket, hogy másoljuk a másokon látott viselkedést. Ezeket a szemkontaktus kiválthatja, ami a "közös figyelem" érzetéhez vezet.


Megfelelő ápoltság, alkalomhoz illő "öltözet"

A fentiek okán kiemelten fontos, hogy a szemed, szemkörnyéked ápolt, rendezett és harmonikus legyen. Teljes mértékben biztos lehetsz benne, hogy a rendezetlen szemöldököt, kusza szempillád, vagy a túl erős, alkalomhoz nem illő, vagy rosszul felvitt smink fel fog tűnni a beszélgetőpartnereidnek, még a sarki zöldségesnek is, miközben az apró kávéfolt - ami biztosan zavar - átmegy a legtöbb helyzetben.


A hulló vakolatként pergő szempillaspirál, rendezetlen, aszimmetrikus, vagy rosszul tetovált szemöldök lehet, hogy megszokott a mindennapos ismerőseid körében, de ha átalakítod ezt az apró területet magadon, szebbé, harmonikusabbá varázsolod, nagyobb pozitív változást látnak az emberek benned, mintha melegítőből kisestélyibe öltöznél át. Ezzel gyakorlod a legmélyebb pozitív képet, a legnagyobb lehengerlést, a legalapvetőbb igényességet, persze attól függően, hogy mi a célod, téged mi motivál.


Ezért foglalkozom én is ezzel a területtel a leginkább. A smink, a szempilla és a szemöldök erre gyakorolja a legtöbb hatást. Egy szemöldök styling, szemöldök laminálás, szempilla lifting, smink után ez a kis terület nagy változáson megy keresztül, ami az összképen lényegesen többet dob, mint gondolnánk. Elég csak megnézni az alábbi előtte/utána képeket, sokszor mennyire gyökeresen alakítja át a tekintetet bármelyik eszköz.

61 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page